Studia Danubia –sarjan luento- ja keskustelutilaisuudet 2018

Aika:ti 27.2. klo 18.00 – ti 18.12. klo 20.00
Paikka:Paikka: Kevät: Töölön kirjasto, Mika Waltari –Sali (4.krs.), Topeliuksenkatu 6, HelsinkiSyksy: Kulttuurikeskus Caisa, Kaikukatu 4, Helsinki (vahvistus myöhemmin)

Studia Danubia –sarjan luento- ja keskustelutilaisuudet 2018

Paikka: Kevät: Töölön kirjasto, Mika Waltari –Sali (4.krs.), Topeliuksenkatu 6, Helsinki
Syksy: Kulttuurikeskus Caisa, Kaikukatu 4, Helsinki (vahvistus myöhemmin)
Aika: Klo 18-20

Ti 27.2. Tšekin historian maagiset kahdeksikot, VTT Heikki Larmola
Tšekin historiassa lukuisat tärkeät tapahtumat ovat ajoittuneet vuosiin, joiden viimeinen numero päättyy kahdeksaan kuten 30-vuotisen sodan sytyttänyt Prahan defenestraatio 1618, Tšekkoslovakian itsenäistyminen 1918, Münchenin sopimus, jolla Tšekkoslovakia amputoitiin 1938, kommunistien valtaannousu 1948, Prahan kevät ja sen murskaaminen 1968 jne. Jos pääkaupunki Prahaan on liitetty paljon magiaa, niin koko maan historiaan on ilmeisesti päässyt vaikuttamaan joku kahdeksikkoa sakraalisena lukunaan pitävä maagikko.
Heikki Larmola on 71-vuotias valtiotieteen tohtori ja entinen pitkäaikainen julkisen hallinnon virkamies, mm. ulkoministeriössä. Hän väitteli vuonna 2003 kommunistien valtaannoususta Tsekkoslovakiassa 1943 – 1948. Implisiittisesti siinä juoksi mukana vertailu Suomeen, miksi kommunistit eivät menestyneet täällä. Parhaillaan hän kirjoittaa ensimmäistä suomenkielistä tsekkien ja slovakkien poliittista historiaa.

Ke 28.3. Tonavan suisto kirjallisuudessa ja elokuvassa, suomentaja, M.A. Eero Balk
Eero Balkin (1955) luennossa tutustutaan Tonavan suiston aiheekseen ottaneeseen uuteen elokuvaan ja uuteen ja vanhempaan kirjallisuuteen. Millaisena Tonavan suisto kuvataan? Miksi juuri se on valittu tapahtumapaikaksi?
Taustalla on Tonavan suisto –kirjallisuuden ja –elokuvan silmiinpistävä lisääntyminen viime vuosina etenkin itäisessä Keski-Euroopassa. Sivuun eivät jää myöskään Tonava-kirjallisuuden klassikot Claudio Magris ja Joseph Wechsberg.

Ti 24.4. Saksojen yhdistymiskehitys – haastetta ja unelmaa, toiminnanjohtaja, medianomi, VTM Paula Schuth, Suomi-Saksa Yhdistysten Liitto ry
Paula Schuth esittelee luennolla Saksojen yhdistymiseen johtanutta kehitystä ja myös yhdistymiseen liittyviä mielikuvia ja kokemuksia tältä päivältä yhdistyneessä Saksassa lähes 30 vuotta yhdistymisen jälkeen.
Paula Schuth on koulutukseltaan VTM ja medianomi ja taustaltaan toimittaja ja tiedottaja. Schuth on luennoinut usean vuoden ajan Helsingin suomenkielisessä työväenopistossa Saksan kulttuuriin ja historiaan liittyvistä aiheista. Tällä hetkellä Schuth työskentelee Suomi-Saksan Yhdistysten Liiton vs. toiminnanjohtajana.

Ti 22.5. Unenpäästäjien matkassa, kirjailija ja toimittaja Jani Saxell
Jani Saxell kertoo Florian-kirjoissaan Jugoslavian lopunajoista ja Balkanin maiden nykytilanteesta maagisen realismin ja dystopian keinoin. Alue kiinnostaa muitakin 2010-luvun suomalaiskirjailijoita.

Kesätauko
Ti 18.9.
Ti 30.10.
Ti 27.11.
Ti 18.12.