Suomi-Saksa Yhdistysten Liiton oppilasvaihtotoiminnasta vuoden 2015 ystävyysseurateko

Julkaistu 30.01.2016

Europarlamentaarikko Henna Virkkunen valitsi vuoden 2015 ystävyysseurateon viiden finalistin joukosta. Teko julkistettiin Matka 2016 -messujen Mondo-lavalla Helsingin Messukeskuksessa perjantaina 22. tammikuuta.


Europarlamentaarikko Henna Virkkunen ja Ystävyysseurojen liitto ry:n puheenjohtaja Seppo Kalliokoski. Kuva: Pirkko Heiniö

”Oli suuri ilo ja kunnia päästä valitsemaan ensimmäinen ystävyysseurateko. Kaikki finaaliin päässeet ehdokkaat olivat erinomaisia. Niiden esittämät projektit olivat kaikki merkittäviä ja keskenään aivan erilaisia, mikä osaltaan kuvaa sitä laajaa kenttää ja toimintaa, jota ystävyysseurat harjoittavat. Kaikki olisivat ansainneet palkinnon”, kertoo Henna Virkkunen.

Virkkunen valitsi vuoden 2015 ystävyysseurateoksi Suomi-Saksa Yhdistysten Liiton (SSYL) oppilasvaihtotoiminnan. Yhdistys on tehnyt pitkäjänteisesti jo 20 vuoden ajan työtä nuorten kieli- ja kulttuurivaihdon edistämiseksi tarjoten vuosien mittaan 3000 nuorelle mahdollisuuden vaihtojaksoon Saksassa. Virkkunen perusteli valintaansa sillä, että opiskeluvaihto ulkomailla antaa nuorille rohkeutta ja itseluottamusta käyttää vierasta kieltä, se tutustuttaa uuteen kulttuuriin ja kehittää sosiaalisia taitoja. SSYL:n ansiosta tämä on mahdollistunut tuhansille 16–18-vuotiaille nuorille.

Ystävyysseurateko on Ystävyysseurojen Liitto ry:n (YSL) uusi avaus. Teko nimettiin nyt ensimmäistä kertaa ja jatkossa joka toinen vuosi. Ystävyysseurateko on projekti, hanke tai toimintatapa, jolla on menestyksekkäästi luotu tai kehitetty ystävyysseurojen toimintamalleja tai muulla tavalla ansiokkaasti edistetty eri maiden ja kansojen ystävyyttä.

Vuoden 2015 ystävyysseurateko-finalistit ja teot Suomi-Saksa Yhdistysten Liiton oppilasvaihdon lisäksi olivat Pykeijän Ystävät: Pykeijän kalastajakylän ja erityisesti sen matkailutarjonnan pitäminen esillä julkisuudessa, Suomi-Namibia-Seura: Art & Craft – A Manual for Teachers in Namibia -teos, jonka avulla saadaan käsityönopetus kaikkiin Namibian kouluihin, Sveitsin Ystävät Suomessa: Sveitsin joukkueen auttaminen Gymnaestrada 2015 -tapahtumassa sekä Virolaisen kulttuurin ystävät Virkku: Mummo- ja pappapussikeräys Tallinnassa asuville vanhuksille sekä muille vähävaraisille.

Ystävyysseurojen Liittoon kuuluu 62 eri maiden ystävyysseuraa, jotka hoitavat ystävyys- ja kulttuurisuhteita ystävyysmaansa kanssa. Liiton tehtävänä on edistää jäsenyhdistystensä toimintaedellytyksiä ja ylläpitää suhteita niihin yhteisöihin, jotka toimivat maailman eri kansojen välisen ymmärtämyksen ja yhteistyön hyväksi.Lisätietoja:

Ystävyysseurojen Liitto ry

pj Seppo Kalliokoski

p. 040 774 3504

www.ysl.fi

www.facebook.com/Ystavyysseurojenliitto