Vuoden 2019 ystävyysseurateoksi on valittu Pykeijän Ystävien musiikkinäytelmä Rakkauden kaikuja kallioissa! Valinnan viiden finalistin joukosta suoritti Espoon hiippakunnan piispa Kaisamari Hintikka.

Valintaansa vuoden 2019 ystävyysseurateoksi Hintikka perustelee seuraavasti:

”Pykeijän Ystävien työ on erityisen tärkeää ja hienoa, koska se tuo esille ja laajemmin tunnetuksi tällaista historiallisen ulkosuomalaisyhteisön elämää.

Minusta on tärkeää tänä päivänä muistella, kuinka täältä Suomestakin on aikanaan lähdetty pakoon nälkää ja köyhyyttä ja hakemaan elinkeinoa muualta. Siinä mielessä Pykeijan historia kertoo tärkeää tarinaa myös Suomen historiasta.”

Pykeijän Ystävät toimii yhdyssiteenä pohjoisnorjalaisen Pykeijan kylän ja niiden suomalaisten välillä, jotka ovat kiinnostuneet tästä pienestä kalastajakylästä. Kylän suomalaiset juuret tulevat 1800-luvun loppupuolelta, kun nälkävuosina suomalaiset muuttivat Jäämeren rannalle. Meri antoi ruokaa ja työtä. Yhdistys vaalii kylän suomalaisia sukujuuria, tekee Pykeijaa tunnetuksi suomalaissiirtolaisuuden merkittävänä kohteena, järjestää matkoja ja kulttuuritilaisuuksia sekä markkinoi kylää ystävällisten ihmisten, upean luonnon, hyvän palvelun ja erinomaisen ruoan matkailukohteena.

Pykeijän Ystävien lisäksi muita vuoden 2019 tekofinalisteja olivat Suomi-Kuuba-seura (kuubalaisen kulttuurin viikko), Teuvan Suomi-Puola-yhdistys (satukuvittaja Janusz Grabianskin näyttely) ja Suomi-Intia-Seura (Intia päivä – India Day Kaisaniemessä).

Ystävyysseurojen Liitto ry (YSL) nimeää joka toinen vuosi ystävyysseurateon ystävyysseurojen tai niiden yksittäisten toimijoiden keskuudesta. Ystävyysseurateko on projekti, hanke tai toimintatapa, jolla on menestyksekkäästi luotu tai kehitetty seurojen toimintamalleja tai muulla tavalla ansiokkaasti edistetty eri maiden ja kansojen ystävyyttä.

 

Lisätietoja:

 

Ystävyysseurojen Liitto ry

p. 0400 411 036

ysl@saunalahti.fi