+ Avustusleikkaukset perutaan vuoden 2022 osalta

+ Onnistunut syysretki 25.9.2021 Tampereelle

+ Matkamessuille 2022 on ilmoittautunut 31 jäsenjärjestöä

+ YSL:n syyskokous 18.11.2021 Rauhanasemalla ja etänä

+ Kuvia ensi vuoden kalenteriin

 

Arvoisat Ystävyysseurojen liiton jäsenjärjestöt

Tätä kirjettä kirjoittelen suuren epätietoisuuden vallitessa. Osallistuin tiistaina (12.10.2021) nyt jo kuuluisaan tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvisen teams-infoon. Saimme siellä kuulla leikkauksista, mitkä ystävyysseuroille olisi merkinneet 11 %:n leikkausta avustuksiin. Tämä info oli kylmä suihku kaikille avustuksia saaville. Ja nyt neuvottelutilanne on valtioneuvostossa avattu uudelleen, kuten julkisuudessa on kerrottu. YSL:n toive on, että leikkaukset perutaan ja pystyttäisiin rakentamaan pysyvä ratkaisu avustusten budjetointiin. Maan hallitus (viisikko) päätti myöhään perjantai-iltana 15.10. että leikkausesitykset peruutetaan ja avustusmäärät ovat täysimääräisiä (sama kuin 2021), mutta jatko vuodesta 2023 alkaen on edelleen auki.

YSL on yhteyksissä ministeriöön ja tuo näkemyksemme päättäjille. Ensi vuoden avustusten hakuajat ilmoitetaan erikseen. Todennäköisesti haku alkaa lokakuun lopussa. Laitamme siitä tietoa YSL:n kotisivuille aikanaan. Eduskunnan ystävyysryhmien kanssa suunnitellun tapaamisen valmistelu etenee. Toivottavasti se saadaan järjestettyä, vaikka uusimpien tietojen perusteella eduskunnan sisällä ei yleisötilaisuuksia voi järjestää tämän vuoden puolella. Siis paikkaa eduskunnan sihteeristön kanssa etsitään talon ulkopuolelta.

Syysretki Tampereelle onnistui mainiosti 25.9.2021. Tutustuimme tamperelaisten isäntiemme johdolla Laikkuun, missä kaikilla ystävyysseuroilla on mahdollisuus vapaasti kokoontua. Ohjelmaan kuului myös tutustumista Tampereen uusimpiin nähtävyyksiin, maisemiin ja Postimuseoon. Parhaat kiitokset Tampereen isännille ja järjestäjille: Liisa Löyttyniemelle, Maris Rainsonille ja Ilkka Hietaniemelle. Iloisia osallistujia oli matkalla 25 henkeä + tamperelaiset isäntämme, noin yhteensä 30 osanottajaa. Laittakaa viestiä, minne voisimme retkeillä ensi vuonna.

Matkamessuille 20-23.1.2022 on ilmoittautunut 31 jäsenjärjestöämme. Hieno suoritus jo nyt ja osanottajat saavat suoraan tietoa Matkamessuilta käytännön järjestelyistä. Huomatkaa, että messuille voi esittää myös ohjelmaa. Tämä tieto löytyy messujen omilta sivuilta.

Syyskokous pidetään Rauhanasemalla torstaina 18.11.2021 klo 18 alkaen. Kokoukseen voi osallistua myös etänä ja tästä johtuen kokouskutsuun tulee ilmoittautumisohjeet aikanaan, kun virallinen kutsu lähetetään jäsenjärjestöille. Tässä vaiheessa kuitenkin jo muistutan, että äänioikeuden käyttäminen edellyttää, että tämän vuoden jäsenmaksu on maksettu. Hallitus esittää, että jäsenmaksu ensi vuonna on nykyinen 50 euroa/järjestö. Kokoukseen voi osallistua yksi virallinen edustaja ja enintään kaksi muuta edustajaa, joilla on läsnäolo- ja puheoikeus. Etäjärjestelyjen osalta tullaan kaikilta osanottajilta pyytämään puhelin- ja sähköpostitiedot, mistä osanottajat tavoitetaan kokouksen aikana.

Lähettäkää valokuvia ystävyysseurakalenteriin 2022. Jos muistatte niin tälle vuodelle YSL valmisti seinäkalenterin pienellä painoksella, missä oli joka kuukaudelle sopiva valokuva. YSL:n hallitus on päättänyt, että vastaava kalenteri tehdään myös ensi vuodelle. Pyytäisin teitä katsomaan albumejanne, josko sieltä löytyisi sopiva kuva kalenteriin. Edellytämme, että kuvalla on kuvaajan lupa julkaista se. Ja kuvien yhteydessä pitäisi olla tietoa mistä maasta ja mistä tilaisuudesta kuva on otettu. Kuva voi olla jostain tilaisuudesta tai muuten sopiva esittelemään maatanne. Lähettäkää kuvia viimeistään 31.10.2021 liiton sähköpostiin: ysl@saunalahti.fi Palkkiona julkaistuille kuville on suurta kunniaa.

Hyvää syksyn toimintakautta nyt kun koronarajoitukset alkavat olla taaksejäänyttä elämää!

Markku Lemmetty

puheenjohtaja