Hyvät YSL:n jäsenjärjestöt,

Kevät keikkuen tulevi. Joko nyt näin voisi kirjoittaa? Kyllä vain, kun ikkunasta katselemme vuoroin lumimyräkkää ja vuoroin sulaneita maita. Ystävyysseuramme ovat jo kovasti kevään toiminnassa. Tammikuun Matkamessut osoittivat jälleen kerran, että yhdessä on mukava toimia ja tavata eri järjestöjen aktiiveja – tietysti myös niitä 53 000 messuilla kävijää. Suurkiitokset kaikille osastoilla uurastaneille ja päivystäneille. Samalla linjalla jatketaan, kun tulossa on useita yhteisiä tapahtumia. Tässä kirjeessä on tärkeitä järjestötietoja ja aikatauluja.

Keskustakirjasto Oodissa Helsingissä aloitimme ystävyysseuratapahtumalla torstaina 16.2.2023, kun Varman toimitusjohtaja Risto Murto kertoi laajasti siitä, mitä tarkoittaa ”puuttuvat puoli miljoonaa”. Kysymys on Suomen tulevaisuudesta: väestökato! Tätä sopii pohtia myös ystävyysseurojen toiminnassa. Ja niin moni jäikin onnistuneen keskusteluillan jälkeen miettimään. Facebookissamme on tilaisuudesta kuvia vapaasti käytettäväksi.

Keskusteluja ja tutustumista eri yhdistysten toimintaan ja omien kohdemaiden esittelyä jatketaan STUDIA RAUHANASEMALLA kevään kahdessa illassa:

Namibia esittäytyy maanantaina 6.3.2023 klo 18-19.30 Rauhanasemalla. UM:n Afrikka-asiantuntija Martti Eirola, matkanjärjestäjä Olle Eriksson ja Suomi-Namibia-Seuran puheenjohtaja Seppo Kalliokoski kertovat kuvin ja sanoin 154 -vuotisesta Suomen ja Namibian ystävyydestä.

San Marino – maailman vanhin tasavalta esittäytyy maanantaina 8.5.2023 klo 18-19.30 Rauhanasemalla. San Marinon ystävien puheenjohtaja Antonio Di Domenico kertoo kuvin ja sanoin tuosta YSL:n uusimmasta kohdemaasta. Antonio kertoo varmasti myös Suomen ja San Marinon välisestä jalkapallomaaottelusta 19.6.2023 Stadionilla. Ottelu on EM-karsintaottelu, missä Huuhkajat ja San Marinon joukkue on arvottu samaan lohkoon.

Toukokuussa on ohjelmaa:

9.5.2023 on Eurooppa päivä ja sitä juhlitaan Eurooppalaisen Suomen johdolla Oodissa. Tarkemmat tiedot tapahtumasta tulevat myöhemmin keväällä, mutta jo nyt EU -maiden jäsenjärjestömme voisivat miettiä osallistumista päivän viettoon.

18.5.2023 on Tampereella Mahdollisuuksien tori ja sosiaalifoorumi. YSL on mukana torilla omalla osastollaan ja mukaan tulevat tamperelaiset ystävyysseurat. Esittelemme silloin kaikkia ystävyysseurojamme.

27-28.5.2023 Helsingissä perinteinen Maailma kylässä -festivaali pidetään Suvilahdessa. Monet jäsenjärjestömme ovat siellä mukana.

Järjestötapahtumia:

YSL:n hallitus järjestäytyi tammikuussa. Varapuheenjohtajiksi vuodelle 2023 valittiin Satu Oldendorff (1.) Suomi-Saksa yhdistysten liitosta ja Heikki Kirjanen (2.) Suomi-Namibia Seurasta. Kaija Hyvönen-Rajecki Suomi-Puola Yhdistysten liitosta jatkaa sihteerinä ja Pirkko Heiniö Japanilaisen kulttuurin ystävistä on edelleen taloudenhoitajamme. Matkamessuista ja retkistä vastaa tänäkin vuonna Maija Boshkov Suomi-Bulgaria-seurasta.

Monet ystävyysseurat ovat hakeneet OKM:n toiminta-avustusta tälle vuodelle. Päätöksiä on odotettavissa helmimaaliskuun vaihteessa. Ja muistetaan, että viime vuoden selvitykset on toimitettava ministeriöön huhtikuun loppuun mennessä. Avustusten hakujärjestelmä saattaa uudistua jo ensi vuodeksi ja siksi YSL on valmistautunut pitämään aiheesta webinaarin todennäköisesti toukokuun loppupuolella. Tästä kyllä informoidaan, kun tarkemmin tiedämme uudistuksesta.

Lopuksi kalenteriin merkittäväksi YSL:n kevätkokouksen ajankohta. Se on keskiviikko 19.4.2023 klo 18 alkaen Rauhanasemalla. Kokouksen yhteydessä on perinteisesti ohjelmaa ja mukavaa yhdessäoloa.

Parhain toimintaterveisin

Markku Lemmetty

puheenjohtaja